Story header compilation

Q&A

De waarheid over werken in hospitality volgens insiders uit het vak

Scroll en lees meer Alle verhalen

De nieuwe generatie werknemers wil meer dan leuk werk. Naast een marktconform salaris, zijn ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, een goede work-life balans, voldoening en waardering belangrijk. Hoe scoort werken in hospitality op deze kwaliteiten? We vroegen het aan vijf jonge talenten uit het vak.

In hoeverre kun je je persoonlijk ontwikkelen in hospitality?

Jasper (25), Teamleider Recreatie: "In dit werk doe je skills op voor het leven. Je leert bijvoorbeeld klachtafhandeling en omgaan met tegenwerkend gedrag – dat zijn lessen die je altijd meeneemt. Als je echt wil, kun je prima doorgroeien in deze branche. Ik begon een paar jaar geleden als stagiair en nu ben ik al Teamleider." Narun (27), Contractmanager Reizen: "Ik reis veel voor mijn werk om de beste deals te sluiten met hotels. Zo leerde ik goed onderhandelen en werken met verschillende culturen. Binnen hospitality kun je echt alle kanten op. Het is een dynamische wereld waarin je jezelf voortdurend moet blijven ontwikkelen. Dat maakt het uitdagend, maar ook heel lonend." Anna (30), Restauranteigenaar: "Iedereen zou eigenlijk een tijdje in de horeca moeten werken, omdat het je de basisvaardigheden leert die elk mens nodig heeft: flexibiliteit, samenwerken en met verschillende mensen op een passende manier communiceren. Dat neem je je hele leven mee." Levi (31), Ondernemer in Food Services: "Als je echt goede catering wilt leveren, moet je plannen en organiseren. Je moet continu schakelen en prioriteiten stellen. Die skills neem je mee voor de rest van je leven." Sofie (25), Eventmanager: "In het begin had ik geen idee hoe je een groot evenement aanstuurt, maar na honderden vlieguren op de werkvloer weet ik precies wat er nodig is om alles soepel te laten verlopen. De combinatie van creativiteit, overzicht houden en ad hoc beslissingen maken, heeft me zelfverzekerder gemaakt."

Hoe is de work-life balance in hospitality?

Narun (27), Contractmanager Reizen: "De reisweken zijn intens, maar er zijn ook rustige periodes waarin ik veel thuis kan werken. Die balans houdt het werk interessant en zorgt ervoor dat het goed vol te houden is." Levi (31), Ondernemer in Food Services: "Het mooie aan food services is dat je je eigen planning kunt maken. Ik bepaal zelf wanneer ik mijn inkopen en voorbereiding doe, dat geeft me veel vrijheid. Sofie (25), Eventmanager: "Je bouwt hier echt een band op met je collega’s en opdrachtgevers. Dat geeft een heel bijzonder gevoel van saamhorigheid. Soms zijn de dagen lang en hectisch, maar de voldoening als alles op z’n plek valt, is onbeschrijfelijk." Anna (30), Restauranteigenaar: "Het is een intensieve baan, maar als je ervan houdt om met mensen te werken en dingen te creëren, dan voelt het nooit als werken. Het is eerder een levensstijl." Jasper (25), Teamleider Recreatie: "We zitten hier vlakbij het strand. Voor veel collega’s is dat een reden om niet naar het buitenland te gaan, maar alsnog een beetje dat vakantiegevoel te hebben."

Hoe zit het met de waardering?

Levi (31), Ondernemer in Food Services: “Er zit zoveel voldoening in dit werk. Mensen reageren direct en je kunt hun verwachtingen overtreffen. Ook financieel heb ik niet te klagen: ik heb binnen korte tijd een basis van terugkerende klanten opgebouwd." Sofie (25), Eventmanager: "Wat ik zo waardeer aan dit werk, is dat je een beleving creëert voor mensen. Als ik de positieve reacties van gasten hoor na een evenement, weet ik weer waarom ik dit werk doe." Jasper (25), Teamleider Recreatie: "Het is hard werken, maar de vrijheid die je krijgt om je ideeën uit te voeren en de waardering van gasten maken dat meer dan goed." Narun (27), Contractmanager Reizen: "Je kunt in deze sector prima verdienen, zeker als je bereid bent om hard te werken, en een sterk netwerk opbouwt." Anna (30), Restauranteigenaar: "De waardering zit voor mij in de momenten dat gasten terugkomen omdat ze mijn concept waarderen. Financieel kan het spannend zijn als je net begint als ondernemer. Maar als je je passie volgt, komt de beloning vanzelf."