

Martine's verhaal
De stagiair is écht onderdeel van ons team
Ooit begon Martine Conings als stagiair voor de organisatie waar ze nu werkt. Ze weet dus heel goed hoe belangrijk zo'n eerste periode kan zijn. Martine is inmiddels hoteldirecteur van NH Noordwijk Conference Centre Leeuwenhorst, dat begin van dit jaar werd uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf Horeca 2024/2025. “Als geen ander weten wij hoe belangrijk de inbreng is van jonge, enthousiaste mensen."
Hoe kwam de horeca op jouw pad?
"Ik werk inmiddels 26 jaar voor Minor Hotels, het moederbedrijf van NH. En het leuke is dat ik ooit bij NH Maastricht begon als stagiair. Sinds drie jaar werk ik bij NH Leeuwenhorst, maar dan als hoteldirecteur met inmiddels 155 mensen op de loonlijst."
Was jij met jouw komst een aanjager van het leerbedrijf?
"Het opleiden en begeleiden van mensen zit diep in ons DNA als leerbedrijf. We zijn een groot hotel met veel afdelingen, dus we kunnen stagiairs ook écht breed opleiden. Wij hebben 24 leermeesters in dienst, sommige daarvan doen dit al 25 of 30 jaar. Van nature ben ik echt een HR- en people manager, het is dus iets wat heel dichtbij mij ligt en wat ik graag uitdraag en stimuleer."
Wat is er precies voor nodig om 'Beste Leerbedrijf' te worden?
"Het moet vooral iets natuurlijks zijn, helemaal verweven in je organisatie, het moet geen ‘kunstje’ worden. Wat ons onderscheidt, is dat we het als team doen. De jury kreeg geen PowerPoint te zien, maar liep mee door het hotel. Op elke afdeling sprak iemand: een leermeester, een stagiair of een oud-stagiair die nu vast in dienst is. Zo zagen ze hoe leren bij ons écht in de praktijk gebeurt."
Je zegt: we doen het als team. Hoe ziet dit er concreet uit?
“Een leermeester doet het niet alleen. De hele werkomgeving draagt bij aan de ontwikkeling van een stagiair. Het gaat om de sfeer, om collega’s die je je welkom laten voelen. Pas dan durft iemand te leren. Vorig jaar tijdens een lunch met de stagiaires kwam vanuit verschillende kanten naar voren: ‘We worden zo warm ontvangen en we voelen ons gelijk onderdeel van het team. We worden niet weggezet als stagiair, maar zijn gewoon een medewerker, die collega, net als iedereen’. Nou, dáár doen we het voor.”
Hoe enthousiasmeren jullie studenten voor het vakgebied?
“Door het plezier in het werk te laten zien. We draaien soms enorm grote congressen met grote pieken. Dit doen we altijd met elkaar, inclusief onze stagiaires. Je hebt soms een zaal die in een theateropstelling staat voor 1.000 man en twee uur later in een dineropstelling moet staan. Het team dat daar verantwoordelijk voor is, is veel te klein om dat te realiseren. Op zo’n moment verzamelen we iedereen van alle afdelingen; het maakt niet uit of je receptie bent, F&B, hoteldirecteur, afwasser of technische dienst. Samen zorgen we ervoor dat de stoelen gestapeld zijn en die nieuwe opstelling er komt. Ja, het is hard werken, maar tegelijkertijd hebben we ook veel lol. Door zo samen te werken hopen we te laten zien dat je met elkaar zoveel meer neer kunt zetten. De stagiair is écht onderdeel van ons team.”
Wat is in jouw optiek de kracht van deze praktijkgerichte leerwijze?
“Ik zeg altijd dat niet iedereen gebaat is bij dezelfde oplossing. Ons vak blijft maatwerk. Stel, een klant heeft een klacht. Dan is dezelfde afhandeling niet altijd gepast. Wat de een als goede oplossing ziet, kan voor de ander helemaal geen oplossing zijn. Zoiets moet je aanvoelen. Dit kun je niet uit een boek leren. Hoe lees je gasten, hoe speel je in op situaties? Dat is niet zwart-wit te vangen, het is doen en soms vallen en opstaan. Uiteindelijk begeleid je elke stagiair op maat. De één is heel outgoing en moet soms afgeremd worden. Maar je hebt ook mensen die juist heel schuchter zijn. Vaak heeft dat te maken met zelfvertrouwen krijgen in wat je doet. Die stagiaires geef je dus wat extra begeleiding en zorgt dat ze weten dat ze er niet alleen voor staan.”
Geef eens een voorbeeld van een succesvolle stagiair.
“Dan noem ik graag onze housekeeping quality supervisor. Zij komt uit Frankrijk en wilde graag in Nederland stagelopen om haar Engels te verbeteren, ze sprak het nauwelijks. Ze heeft zich supermooi ontwikkeld en haar Engels is flink verbeterd.”
Wat heeft de titel 'Beste Leerbedrijf' het hotel gebracht?
“Trots, én positieve energie die blijft hangen, zelfs nu nog! Het heeft leermeesterschap echt zichtbaarder gemaakt in het hotel. Het maakt ook dat we zelf even inzoomen op hoe we de dingen doen. Zijn we daar blij mee of kunnen we nog beter? We hebben afgesproken dat we een of twee keer per jaar met de leermeesters bij elkaar komen om daar bewust bij stil te staan. Ja, we hebben die prijs nu gewonnen, maar dat betekent niet dat het voor altijd goed is; je moet meebewegen en dat doen we dan ook graag.”
Wil je andere bedrijven nog iets meegeven?
“Ik hoop dat elk leerbedrijf de tijd en aandacht wil geven die studenten verdienen. Want als het werkt, geeft het enorm veel energie terug. De horeca heeft zoveel te bieden — dat moeten we blijven laten zien.”