Verhalen

Mariska's verhaal

Als ik alles onder controle heb, word ik onrustig

Mariska detail
Mariska Pak Hostelmanager
Partnerlogo stayokay

Tot 2021 werkte Mariska Pak (31) als front office manager voor twee Stayokay-locaties in Amsterdam. Vervolgens kreeg ze de mogelijkheid om hostelmanager te worden bij Stayokay in Den Haag.

Waarom is de hospitality jouw wereld?

“Heel eenvoudig, ik houd van chaos. Hoe gekker hoe beter. Van klachten raak ik niet gestresst, het is eerder een uitdaging om een gast tevreden de deur uit te laten gaan en terug te laten komen. Dat vind ik de challenge van ons vak; tevreden gasten. Dat is allereerst een teamprestatie, al is het steeds meer een uitdaging in deze tijden. Voor mij is het de grootste uitdaging om een stabiel team te hebben en houden omdat je zo meer uit iedereen haalt. Ik wil dan ook de focus blijven verleggen binnen het team zodat iedereen kan en blijft groeien. Heel simpel, zonder team heb je geen hostel te runnen.”

Is het moeilijk voor jullie om aan goede mensen te komen?

“Zonder meer. We zijn iets makkelijker geweest bij de aanname van nieuw personeel, maar hierdoor heb ik wel hele interessante mensen aangenomen. Denk dan aan mensen die in kritische situaties zaten thuis of tijdelijk geen dak boven hun hoofd hadden, maar wél heel goed zijn in hun vak. Hen heb ik een kans gegeven en nu pluk ik daar de vruchten van. Laatst zei ik tegen een collega dat het soms voelt als een sociale werkplaats. Het was best gedurfd, maar het heeft echt goed uitgepakt. Die mensen werken immers nog steeds bij mij. Ze krijgen positieve energie van werken bij Stayokay. Een Stayokay’er wil vooral persoonlijk contact met de gasten.”

Hoe zouden collega’s jou omschrijven?

“Men zegt wel: jij bent altijd zo rustig, jij hebt nooit stress. Dat zie ik als compliment. Ik ervaar het zelf ook wel zo. Mensen zijn geneigd om snel te zeggen dat ze het druk, druk hebben. Druk zit tussen je oren, denk ik dan. Dat heb ik bij mijn eerste stage in de horeca geleerd en zo ervaar ik het sindsdien. Toen ik terugkwam van zwangerschapsverlof waren mensen blij omdat ik die rust blijkbaar op anderen kan overbrengen.”

Over uitdagingen gesproken, jij hebt naast jouw baan een jong gezin.

“Dat klopt. Ik heb twee kinderen van 1 en 3 jaar oud. Ik heb ze in de periode van mijn doorgroei binnen Stayokay gekregen, wat wel een uitdaging was. Maar tegelijkertijd ontzettend leuk. Mij triggert het om uitdagingen om me heen te hebben. Als ik alles onder controle heb, word ik onrustig. Dat is de reden dat het goed werkt voor mij, een gezinsleven en een carrière als hostelmanager. Het is slim omgaan met je tijd, puzzelen. Vrij gemakkelijk ben ik wel, hoor. Ik ben niet iemand die altijd stipt om 18 uur moet eten. Tja, dan slaap ik toch wat korter, maar dan heb ik wel de tijd om dingen te regelen. Daar voel ik me prettig bij. Ik zet de wekker om te sporten, anders ga ik niet. En daar krijg ik nou juist lekker veel energie van.”