Verhalen

Vincent's verhaal

De lat leg ik altijd weer wat hoger

Vincent detail
Vincent Vissers Horecamanager
Partnerlogo ISS

Binnen het Erasmus MC in Rotterdam is Vincent Vissers (42) horecamanager namens ISS, één van 's werelds grootste facilitaire dienstverleners. In het ziekenhuis runt hij twee restaurants, twee koffiebars en de volledige banqueting-afdeling.

Hoe ben je in de horeca terechtgekomen?

''Net als zoveel anderen ben ik begonnen als leerling-kok. Werk werk werk. Werkuren. Toen ik eenmaal wat stappen zette, mezelf ontwikkelde en meer verantwoordelijkheid kreeg, werd ik uiteindelijk chef-kok. Ik nam de leiding over een hotel, verhuisde met een nog groter team naar het volgende vijfsterrenhotel en bleef groeien. De verantwoordelijkheid nam alleen maar toe, evenals het aantal uren dat ik van huis was.”

Je hebt een drastisch besluit genomen.

''Dat klopt, ik was gewoon aan het werk. Thuis had ik een jong gezin en nauwelijks een sociaal leven. Er moest iets veranderen, er moest rust en regelmaat zijn. En dat gebeurde, ik koos voor stabiliteit, want uiteindelijk draait alles om een goede en gezonde balans. Ik heb gekozen voor iets wat ik leuk vind en vergelijkbaar is met wat ik gewend was: de zakelijke horeca. Maar met dezelfde kwaliteit en mentaliteit die ik gewend was uit de horeca."

Hoe ziet jouw baan er nu uit?

''Ik geef leiding aan een team van 30-35 mensen en de lunch is onze piektijd. Dan komen dagelijks 1.400 mensen onze twee restaurants binnen. Ook verzorgen wij banketten in het ziekenhuis met borrels, vergaderingen en af en toe een diner. Kijk, het hotelniveau is behoorlijk hoog. Die ervaring heb ik meegenomen naar mijn huidige baan. Ik probeer mensen zoveel mogelijk te betrekken door de nadruk te leggen op kwaliteit en niet te snel tevreden te zijn met iets. Ik wil de lat altijd een stukje hoger leggen.”

Hoe combineer jij alle taken die je dagelijks hebt?

''Als manager ben je meer dan alleen een bestuurder. Ook komen mensen naar mij toe als er problemen zijn thuis. Ik zeg wel eens dat iedere medewerker zijn eigen rugzak gevuld heeft met leuke dingen, maar soms ook met minder leuke dingen. Daar moet je mee omgaan. Ik kan er goed mee omgaan, ik ben wat dat betreft een mensenmens. Sowieso is het een heel breed beroep, je maakt van alles mee. En dan is er het prestatiegedeelte; de cijfers, omzet, marges en kwaliteit. Maar de werksfeer vind ik het allerbelangrijkst. Ik ben er voor iedereen, altijd en overal.”

Waar geniet jij het meest van?

“Vanaf het begin iets opbouwen. Ik had het al eerder gedaan voor Erasmus, nu kon ik het opnieuw doen. Het realiseren van efficiencyverbeteringen is prachtig om te doen. Zoals ik al zei hebben we ook op het gebied van de kwaliteit grote stappen gemaakt, en dat is tot stand gekomen dankzij de inzet van het hele team. Goed is niet goed genoeg, het moet goed of uitstekend zijn. Bij een cateringbedrijf is dat wel eens anders, dan is prima genoeg. Daar was en ben ik het niet mee eens. Ik probeer altijd gefocust te blijven en altijd te kijken naar wat er beter kan. Ik hou van een beetje druk, dat houdt me scherp.”