Verhalen

Emma's verhaal

Franchisenemer worden is een droom die uitkomt

20230616 0 C5 A8372
Emma Zwanenburg Franchisenemer Bram Ladage
Partnerlogo bramladage

Emma Zwanenburg (21) is bedrijfsleider van één van de 42 vestigingen van snackbarketen Bram Ladage. Over een half jaar is Emma met haar winkel in Alphen a/d Rijn, de jongste franchisenemer van de gehele organisatie.

Wat is het mooie aan jouw vak?

“Sowieso het klantencontact. En dat mensen specifiek naar ons terugkomen om het patatje te eten dat zo lekker is, of om een gesprekje met ons aan te gaan. Ik heb klanten gehad die komen vertellen dat hun vrouw is overleden, dat zijn mensen waar je al jaren een band mee hebt. Soms staan mensen huilend in de winkel als ze hun levensverhaal hier komen delen, kúnnen delen. Dat maakt mijn werk heel mooi.”

Wat maakt Bram Ladage bijzonder?

“Bram Ladage is een familiebedrijf van 52 jaar oud, uitgegroeid tot 42 vestigingen en er gaat 30.000 kilo aan aardappelen per week doorheen. Iedere dag zijn wij bezig om de lekkerste patatjes in een puntzak te laten glijden. Ja, dat is het echt. Iedere dag zijn we weer bezig met de kwaliteit die we willen leveren. Wij hebben hier een groep van 16 man, doordeweeks staan we met drie man en in het weekend staan we met zes man te werken.”

Hoe startte jouw avontuur hier?

“Ik begon 6 jaar geleden als weekendkracht en voor ik er erg in had werkte ik 4 dagen in de week. Vervolgens werd ik assistent-bedrijfsleider, bedrijfsleider en in januari 2024 is dit dus mijn eigen winkel als franchisenemer. Ik word hier oprecht heel gelukkig, dit ís het voor mij. Eigenlijk verandert er praktisch gezien vrij weinig, want ik draag al de verantwoordelijkheid voor de winkel.”

Wat maakt jou een goede ondernemer?

“Dat ik altijd vrolijk ben en dat ik mijn energie doorgeef. Ik straal het plezier in mijn werk af op anderen. Daar ben ik goed in, al zeg ik het zelf. Energie krijg ik als ik voel en zie dat mijn team groeit, dat mensen zich ontwikkelen als persoon. Het team heb ik zelf aangenomen en opgebouwd. Ik weet wat ik in huis heb en wat ik van ze kan verwachten. Het familiegevoel is er bij iedere vestiging, we zijn met ons allen zó hecht. Dat is ook de reden dat mensen hier graag komen. Personeelstekort? Dat ken ik niet. Ik heb er zelfs nog acht in de wachtrij staan.”

Hoe zie jij jouw toekomst voor je?

“Ik heb 1 januari 2024 als stip op de horizon gezet, daar werk ik naartoe. Over twee weken rond ik mijn interne opleiding af, een traject van zes maanden. Ik hoef alleen nog mijn bedrijfsplan af te schrijven. Dit is mijn ultieme droom, ja. Weet je, Ik heb altijd alles zelf willen doen, maar ik leer steeds meer dingen uit handen te geven. Ik zie mezelf als onderdeel van het team, niet als typische baas. Omdat het team jong is, kan ik me heel gemakkelijk in ze verplaatsten. De horeca-dynamiek is wat ik zo leuk vind, daar ga ik gewoon goed op.”